Mestská polícia vlani uložila blokové pokuty za 53.270 eur

06.04.2011 Prešov

Prešov 6. apríla (TASR) – Takmer 14.000 priestupkov riešila v minulom roku Mestská polícia v Prešove (MsP), pričom 9640 priestupkov zistila vlastnou činnosťou a zvyšok predstavovali oznámenia obyvateľov. Z informatívnej správy o činnosti MsP za rok 2010 vyplýva, že najviac priestupkov sa týkalo dopravy a nasledovali porušenia ustanovení všeobecne záväzných nariadení (VZN).
Podľa štatistík viac ako 4500 priestupkov riešili mestskí policajti v blokovom konaní, pričom previnilcom uložili pokuty v celkovej sume 53.270 eur. Náčelník MsP Ján Andrejko pre TASR uviedol, že mnohým ľuďom sa to nepáči a mestských policajtov často kritizujú, že vedia dávať len pokuty.
\"Keď si vezmeme, že viac ako 4000 priestupkov sme riešili napomenutím, tak určite to nie je len o tej pokute. Slušní ľudia sa báť nemusia, nech sa boja tí, ktorí porušujú zákon, týchto budeme určite trestať,\" povedal Andrejko.
Čo sa týka kontroly v oblasti dopravy, použili policajti blokovacie zariadenia tzv. \"papuče\" v 3659 prípadoch. Podľa náčelníka však v tomto ukazovateli vlani zaznamenali pokles, nakoľko v roku 2009 takto blokovali vozidlá 4535 prípadoch.
V priebehu minulého roka sa MsP zamerala aj na zvýšenú kontrolu verejného poriadku v kritických lokalitách, kde v minulých rokoch často dochádzalo napríklad k porušovaniu VZN o požívaní alkoholu na verejnosti. Kým v roku 2009 bolo zistených vyše 2000 porušení, vlani to bolo približne 900.
Policajti vykonávali aj kontroly zamerané na odhaľovanie konzumácie alkoholu mladistvými a maloletými, ako aj podávanie alkoholu týmto osobám v reštauračných zariadeniach. V spolupráci s políciou a úradom práce zistili 149 takýchto priestupkov.
Podľa Andrejka výraznou pomocou pre mestskú políciu je monitorovací systém, ktorý momentálne disponuje 17 kamerami. Na základe podnetov z dispečingov kamerového systému zasahovali hliadky MsP v 1024 prípadoch. Z tohto dôvodu vedenie MsP plánuje sieť rozšíriť aj na ďalšie kritické lokality v meste.  
 

Vyberte región

mark